Οδοιπόρικο στην Πηνεία και ορεινή Ηλεία 1993

2011-05-17 00:10

 

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ- ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Ο δημοσιογράφος ξεκίνησε από τα σύνορα Αχαΐας-Ηλείας, από το χωριό Καρπέτα. Το ρεπορτάζ ξεκινάει με συνέντευξη στον Αποστολόπουλο Παναγιώτη, τότε προέδρου του Συλλόγου Πηνειωτών της Πάτρας. Το πρώτο χωριό που επισκέπτονται είναι η Αγία Τριάδα (Μποκοβίνα) και συνομιλούν με τον πρόεδρο της κοινότητας, τους κατοίκους και τον παπά.

 

 

 

ΠΗΓΕΣ ΚΑΚΟΤΑΡΙΟΥ- ΚΑΚΟΤΑΡΙ

Συνεχίζουν στο Κακοτάρι, που μιλούν με τον πρόεδρο κοινότητας Κακοταρίου. Αφιερώνεται χρόνος για συνέντευξη στον Πέτρο Αχιλλεόπουλο, καθηγητή γεωλογίας, στις πηγές Κακοταρίου όπου συζητείται το πρόβλημα της ύδρευσης και άρδευσης, έντονο στην ορεινή Ηλεία και ερωτάται ο πρόεδρος της κοινότητας Κακοταρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ

Η τρίτη στάση είναι στο καφενείο του Πανόπουλου. Ο δημοσιογράφος μιλάει με κατοίκους του χωριού, γέροντες και νέους, για τα προβλήματα. Κύριο αίτημά τους ήταν να δημιουργηθεί αυτόνομη κοινότητα Πανόπουλου και όχι το χωριό αυτό να αποτελεί συνοικισμό Αντρωνίου. Επικαλούνται την κομβική θέση τους και τονίζουν ότι σε ένα "γεωγραφικό και οδικό κέντρο" πρέπει να δοθεί ευκαιρία για ανάπτυξη.

 

 

 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΝ

Οι νέοι λένε ότι μόλις μεγαλώσουν θα φύγουν για τα αστικά κέντρα γιατί η κτηνοτροφία δεν τους καλύπτει οικονομικά. Δε φαίνονται να θέλουν να ασχοληθούν με τον τόπο τους, με ειλικρίνεια αντιμετωπίζουν τη διαφαινόμενη ερήμωση της περιοχής. Δε θέλουν να κάνουν οικογένεια στο χωριό, γιατί πέρα από το οικονομικό έχουν κι άλλους λόγους σύμφωνα με τους τότε νεαρούς από το Πανόπουλο:

α) στην πόλη θα δουλεύουν λιγότερες ώρες,

β) θα έχουν ψυχαγωγία, ενώ εδώ διασκεδάζουν μόνο στα πανηγύρια το καλοκαίρι.

 

 

 

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Τσάκας παραπονιέται για την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από τη Νομαρχία Ηλείας. Αναφέρει ότι η Αμαλιάδα και η Πηνεία είναι έξω από το νομαρχιακό πρόγραμμα και αυτό το αποδίδει στις κομματικές πεποιθήσεις τους.

Τονίζει πως είναι αδιανόητο ένα τέτοιο μεγάλο χωριό, με δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, που αριθμεί συνολικά 400 μαθητές, να είναι τόσο παραγκωνισμένοι από την πολιτεία. Για το Κέντρο Υγείας, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής, αναφέρει ότι έχει υποβαθμιστεί ενώ είχε ξεκινήσει με καλές προδιαγραφές. Δεν υπάρχουν συνταγολόγια, αναλώσιμο ιατρικόυλικό, επισκέψεις από ειδικότητες ιατρών κάθε εβδομάδα όπως είχε οριστεί στο ΦΕΚ της ίδρυσής του. Οι γιατροί που συμμετέχουν και αυτοί στη συζήτηση συμπληρώνουν ότι είναι μόνοι τους χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και αδυνατούν να βοηθήσουν τους ασθενείς. Η συζήτηση επεκτάθηκε σε ενδιαφέροντα θέματα πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε όλη τη χώρ

α. 

 

 

ΟΙΝΟΗ

Διονυσόπουλος Πέτρος, κοινοτικός σύμβουλος: Το κυριότερο πρόβλημα του χωριού είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων αποχέτευσης. Επίσης, δεν υπάρχει συγκοινωνία συχνή στο χωριό. Εδώ συζητείται και η αναγκαιότητα δημιουργίας νέας γέφυρας από το Σιμόπουλο προς Αμαλιάδα που φτιάχτηκε τη δεκαετία του 40 και υπήρξε αιτία πολλών ατυχημάτων, λόγω κακής κατασκευής και γίνεται λόγος για την άμεση ανάγκη βελτίωσης του ολόκληρου του οδικού δικτύου Σιμόπουλου- Αμαλιάδας. Βασικό πρόβλημα είναι και η ρίψη αποριμμάτων στο φράγμα του Πηνειού

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μέσα από το ρεπορτάζ- ντοκουμένο ιστορικής σημασίας γίνεται φανερή η πλήρης εγκατάλειψη της περιοχής, όμως φαίνεται ότι τα Άγναντα υπήρξαν το πιο εγκαταλελειμμένο από όλα τα εν λόγω χωριά. Ετούτο φαίνεται από την αδιαφορία των αρχών να στρώσουν δρόμο, να φέρουν χαλίκι, για να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό και την ανύπαρκτη συγκοινωνία, λόγοι που ανάγκασαν πρόωρα να φύγουν οι Αγναντιώτες για τις πόλεις με αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο να είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο των άλλων κοινοτήτων. Σχεδόν μισά (13 μαθητές) εκείνη τη χρονιά φοίτησαν στο δημοτικό.

Άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι η ειλικρίνεια των γερόντων κατοίκων. Ακούγοντας με προσοχή τους ηλικιωμένους να μιλάνε μου έκανε εντύπωση όταν τους άκουσα να λένε με τρόπο απολογητικό ότι ψήφισαν το τάδε κόμμα, ονοματίζοντας και το βουλευτή που στήριξαν γιατί πίστευαν ότι θα τους βοθήσει. Αναγνωρίζουν ότι "πιάστηκαν κορόιδα" και εξομολογούνται στο δημοσιογράφο γιατί έπραξαν έτσι! Ενίοτε τους κατηγορούν, χρησιμοποιώντας αυθόρμητα κάποιες δικές τους λέξεις. Ο γέροντας από το Πανόπουλο λέει ότι κανένας δε θυμάται αυτούς που ζούνε στα βουνά. Λένε ότι μόνοι τους θα πεθάνουν και ο γέροντας από τα Άγναντα υπόσχεται ότι θα πάει στην Αθήνα να βρει, να μιλήσει και να ζητήσει ξανά βοήθεια από το βουλευτή που είχε ψηφίσει. Δημιουργεί ρίγος η τόση αθωότητα και αφέλεια ενός ξεχασμένου αγρότη που αγαπάει τον τόπο του και θα ήθελε να δει πρόοδο σε αυτόν. Ο μπάρμπα Ντίνος με το γαιδουράκι του αναρωτιέται: "Γιατί το πιο όμορφο χωριό, το χωριό μας, που είναι πάνω σε ύψωμα, έχει τον αέρα του, το έχουν αφήσει έτσι;"